Flierefluiter Tuinfestival 26 mei 2024

Vorig jaar organiseerden we voor de eerste keer het Flierefluiter Tuinfestival. Dat was een groot succes. Daarom volgt dit jaar op 26 mei de tweede editie.

Op het festival zullen solisten en ensembles een afwisselend programma met klassieke muziek ten gehore brengen. Dat gebeurt in de mooie tuinen van ontmoetingscentrum De Flierefluiter in Hilvarenbeek (Groot Loo 8) tussen 11.00 uur en 17.00 uur. De entree voor de hele dag is slechts € 10,-. Omdat we ook de jeugd willen bereiken mogen jongeren – als ze nog geen 18 jaar zijn – gratius binnen.

Er is ook een kinderprogramma. De uitvoerenden verzorgen allemaal 2 optredens van ca 30 minuten. De optredens vinden plaats in twee tenten. Bezoekers kunnen hun eigen programma samenstellen en hun eigen pauzemomenten kiezen. Op de terrassen van de Flierefluiter kunnen ze genieten van een drankje en een hapje.

Bezoekers krijgen een polsbandje zodat ze de locatie ook kunnen verlaten om later weer zonder entree te betalen terug te keren.

Er zijn optredens van:

1          Lizet van Beek, sopraan, begeleid door Eddy Franken, gitarist. Volgde haar zangopleiding aan het Brabants Conservatorium en het Conservatorium van Antwerpen.  Ze maakt eigen muziekproducties onder de naam Productiehuis de Blauwe Hond. Zo produceerde ze o.a. verkorte versies van Carmen en Turandot waarin ze zelf de hoofrollen zong. Maar ze maakte ook een programma met Franse Chansons en een programma met muziek van Kurt Weil. Website: https://lizetvanbeek.nl Eddy Franken werd Na zijn conservatoriumopleiding docerend en uitvoerend gitarist.

2          Mark van Platen, piano. Studeerde directie, compositie, piano en orgel aan het conservatorium van Tilburg. Werd in 2004 bekroond met een Gouden Kalf voor de compositie van de filmmuziek van Kees de Jongen. Hij werkt o.a. ook als arrangeur van het Nederlands Blazersensemble. Treedt nu op als pianist van klassieke werken uit de romantiek. Website: https://www.markvanplaten.nl/

3          Melocorde bestaat uit Marcel Grotens, Roland van Abel, Marcel Snijders die allen op diverse snaarinstrumenten spelen. Roland van Abel heeft een stevige klassieke basis op viool maar in Melocorde speelt hij vooral kemençe, de melancholieke Turkse schootviool. Daarnaast bespeelt hij de quinton, een vijfsnarige tenorviool, en de discant viola da gamba. Met zijn bijzondere counter tenor stem (hoge mannenstem) zingt hij in een veelheid van talen. Het programma van Melocorde is een tijdreis van zestiende-eeuwse Engelse polyfonie tot minimal music van Philip Glass. Website: https://melocorde.nl/

4          Mommers 4 bestaat uit Fons Mommers (piano en componist), Paul Hoogenboom (klarinetist) , Cor Links (percussionist) en verteller Johan Pols. Zij zijn allen opgeleid op het Brabants Conservatorium. Zij voeren vooral composties uit van Fons Mommers die vaak ook de teksten aanlevert. Binnen de groep bemoeit iedereen zich met alles. Dat klinkt misschien als een rampscenario. Maar het tegendeel is waar. Gedurende het hele productieproces vindt er een permanente discussie en bezinning plaats die er alleen maar op gericht is om tot een zo goed mogelijk eindproduct te komen. Dat kost tijd, maar leidt wel tot een maximale betrokkenheid en een hoge kwaliteit.

5          Huub de Bruijn, Bariton en accordeonist met begeleiding op gitaar door Tim Panman (Argentijnse lederen). Huub de Bruijn nam zangles bij Marlies van Woerkom en bij Harry Ruil, docent op het Tilburgse Conservatorium. Op het gebied van de tango en Argentijnse folkloremuziek volgde Huub vanaf 2011 zang- en interpretatielessen en masterclasses bij o.a. Maria José Ortiz, Anabella Zoch, Nilda Godoy, Miriam García, Juan Carlos Tajes, Guillermo Rozenthuler en Alejandro Guyot en piano- en arrangeerlessen bij tangopianist Wim Warman, docent op het Rotterdamse conservatorium. Sinds 2011 komt Huub één à twee keer per jaar in Argentinië om af te spreken met zijn vrienden en de muzikale ontwikkelingen te volgen. Naast Arghentijnse liederen zingt Huub ook opera en klassieke liederen zoals Schubert’s Die Winterreise. Tim Panman studeerde aan het Bodarts Conservatorium in Rotterdam. Website: http://huubdebruijn.nl

6          Tivolitrio: Yvonne vd Pol, viool, Jan-Willem Rosenboom, piano en cellist Frans Grappenhaus. Yvonne van de Pol speelde wereldwijd in grote symphonieorkesten maar ook in bands met popmuzieknaten als Guus Meeuwis. Ze is concertmeester van het FestivalOrkest van het Zuiden. Rozenboom studeerde cum laude af aan het Brabants Conservatorium maar werd pas echt een ‘grote jongen’ tijdens zijn master-studie bij Rian de Waal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De cd met de Goldbergvariaties, die Rozenboom in 2015 uitgebracht, werd zeer goed ontvangen. Een seizoen lang toerde hij met dit programma door Nederland. Daarna heeft hij zich anderhalf jaar gewijd aan Schubert, wat uitmondde in het dubbelalbum Jan-Willem Rozenboom plays Schubert. In het voorjaar van 2023 verscheen zijn soloalbum Seven Transcriptions. Rozenboom zelf schreef zelf nagenoeg alle transcripties van de Bach-werken op deze cd. Van een aantal stukken, waaronder de sopraanaria Mache dich, mein Geist, bereit, is hij de eerste ter wereld die een pianobewerking uitbracht. Onder de titel Elke dag een beetje Bach maakte hij meer dan 270 korte Instagram-filmpjes. In mei 2023 maakt hij in de serie Piano Nights zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Behalve klassiek pianist is Jan-Willem Rozenboom ook pianist, componist en producer van Guus Meeuwis. Samen schreven zij vele hits, waaronder Brabant, Toen ik je zag en Tranen gelachen. Frans Grappenhaus, speelt zowel klassieke als populaire muziek. Hij maakte o.a. een theaterproductie over de cellosuites van Bach. Website: https://polproductions.com, https://jwrozenboom.nl/, https://fransgrapperhaus.com

7          Duo Bon Artz: Judith Hagenberg en Jozef van der Aa vormen samen Duo Bon Artz. Stichting Bon Artz maakt zelf programma’s en organiseert concerten. Ze verzorgen op het tuinfestival een kinderprogramma. Website: https://bonartz.nl/

8          Het Kempisch Kamerkoor. Sinds 1981 bestaat in Reusel (Noord-Brabant) het Kempisch Kamerkoor. Opgericht door Tejo Wouters en sinds 2005 onder leiding van zijn broer Cees Wouters. Het koor bestaat uit 27 vaste zangers. Afhankelijk van een uit te voeren werk wordt de koorbezetting aangevuld met projectzangers. Het Kempisch Kamerkoor blijft zich ontwikkelen en heeft in de loop van de jaren een zeer gevarieerd repertoire opgebouwd. Koorwerken uit de Middeleeuwen, Renaissance, Barok en Romantiek, maar ook van 20-eeuwse componisten zijn uitgevoerd in de Kempen en in het buitenland. Een overzicht hiervan vindt u bij uitvoeringen. Het koor heeft inmiddels een belangrijke plaats ingenomen in het culturele leven in de Kempen. Sinds 2008 wordt steeds op Goede Vrijdag de Johannes Passion van J.S. Bach uitgevoerd. In 2014 vond dat voor de eerste keer plaats in de St. Willibrorduskerk in Eersel. Het koor werd op authentieke instrumenten begeleid door La Sorpresa. Cees Wouters studeerde Muziek Vakonderwijs Akte A bij Jan Matter (1985), Koordirectie bij Jaques Wijnen (1988) en Docentschap Koristenopleiding (1991). Hij volgde orkestdirectie bij de dirigenten Jan Stulen en Andre Presser (D) , Barokinterpretatie bij Jos van Veldhoven, en kinderkoordirectie bij Silvere van Lieshout. Website: https://kempischkamerkoor.nl/

9          De Mobiele Beiaard / Bells Lab, bespeeld door Jan Verheyen. De toerbeiaard is een unieke mobiele beiaard, die voor alle mogelijke projecten ingezet kan worden. Hij is zo ontwikkeld dat hij zowel binnen als buiten gebruikt kan worden. Het instrument bestaat uit 4 modules met in totaal 44 klokken, goed voor bijna 1300 kg klokkenbrons. Jan Verheyen is de bezieler van Bells Lab. Hij wil zijn passie voor bellen, klokken en beiaard graag delen. Sinds 2008 is hij stadsbeiaardier van Hasselt en sinds 2015 ook van Neerpelt. Jan heeft ervoor geijverd om daar een beiaard te installeren. Hij is ook een veel gevraagd concertant in binnen- en buitenland en geeft les in beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen en aan de academies van Mol en Noord-Limburg. Jan heeft zijn muzikale studies gedaan aan de Mechelse Beiaardschool, het Nederlands carillon Instituut in Dordrecht en heeft ook een master in de muziek van Luca Arts in Leuven op zak. Daarnaast is hij ook master in taal en letterkunde. Website: https://www.bellslab.net

10        KlarinetNsemble o.l.v. Maarten Jense. Maarten Jensen studeerde op de conservatoria van Utrecht en Tilburg. Hoofdvak Klarinet bij Walter Boeykens. Sinds 1995 is hij dirigent van het KlarinetNernsemble Hilvarenbeek en dirigeert daarnaast o.a. het Seniorenorkest. Website: www.klarinetNsemble.nl

11        Aires Tropicales Quintet. Een blazerskwintet in klassieke samenstelling (fluit, hobo, fagot, hoorn, klarinet) dat klassiek combineert met zuidelijke ritmes en sfeer. 5 Cubaanse en Spaanse spelers die hun opleiding genoten op de FOntys Academie in Tilburg. Website: www.airestropicalesqunintet.com


 [cl1

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *