Over de stichting

Oprichting

De ‘Stichting Flierefluiter Kunst en Cultuur’ is opgericht op 17 oktober 2022. De oprichters organiseerden tussen 2014 en 2022 regelmatig kamerconcerten, lezingen over kunst en muziek en in de zomer, een kunstmarkt. O.a. vanwege plannen voor nieuwe activiteiten in de toekomst werd besloten een en ander ook een formeel kader te geven in de vorm van een stichting.

Het voornaamste doel is kunst en cultuur van het statige podium te halen en toegankelijk te maken voor een groter publiek. Dat moet dan gebeuren via kleinschalige activiteiten in een informele sfeer. Daarbij moet er ook gelegenheid zijn voor ontmoeting tussen kunstenaar/artiest en publiek. De stichting richt zich op een publiek dat bestaat uit mensen uit Hilvarenbeek en de wijde omgeving en uit toeristen die in de streek verblijven.

Bestuurssamenstelling

Cor Luijsterburgvoorzitter
Paul Mommerssecretaris
Jan Dirkxpenningmeester
Sietske Smolderskunstuitingen als aandachtsveld
Jac Peetersmuziekuitingen als aandachtsveld
V.l.n.r.: Sietske Smolders, Jac Peters, Paul Mommers, Cor Luisterburg en Jan Dirkx

Informeel en toegankelijk

Informeel wil zeggen dat we er geen bezwaar tegen hebben dat bezoekers naar een strijkkwartet van Schubert luisteren met een glas wijn, een trappist of met gewoon koffie naar de muziek luisteren. Informeel wil ook zeggen dat de artiesten na afloop van een uitvoering vaak samen met de bezoekers nog een drankje blijven nuttigen. De ruimtes waarin we onze activiteiten plannen, zijn meestal geen concertzalen maar een daartoe geschikte ruimte zoals een boerderij, een landhuis, tuinen in een landelijke natuurlijke omgeving, etc.

Bezoekerscentrum De Flierefluiter

Bij het zoeken naar geschikte ruimtes voor haar activiteiten kwam de stichting uit bij het Bezoekerscentrum De Flierefluiter. De mooie oude boerderij, gesitueerd aan de rand van het dorp Hilvarenbeek, beschikt over een gezellige ontmoetingsruimte, fraaie terrassen waaronder één onder de fruitbomen én een sfeervolle, mooie groene omgeving.

Stuk voor stuk voorwaarden die deze locatie maken tot dé ontmoetingsplek voor kunstenaars, theatermakers, musici etc. en publiek. Doch, voor sommige activiteiten in de toekomst is het denkbaar dat een andere plek gezocht moet worden.

>> Bezoek de website van Bezoekerscentrum De Flierefluiter

Artiesten en kunstenaars

De artiesten en kunstenaars komen uit de streek, maar ook vaak van ver daarbuiten. Wat de concerten en lezingen betreft, ontvangen ze een honorarium dat gebaseerd is op de entrées die worden binnengehaald.  Dat is soms gênant weinig voor een professional die, mede dankzij de bezuinigingen op cultuur, toch al moeten schnabbelen om een minimaal inkomen te verkrijgen. We hopen in de nabije toekomst elke artiest een honorarium te kunnen bieden dat niet meer alleen van de entréegelden afhankelijk is.

Subsidies en ANBI-status

Sinds 1 januari 2023 heeft de Stichting de ANBI-status (cultuur). Daardoor wordt het aantrekkelijk voor begunstigers om een donatie te doen aan de Stichting. Voor bepaalde activiteiten zullen ook subsidies worden aangevraagd.

Jaarverslag en begroting

Het eerste boekjaar van de stichting loopt van 17 oktober 2022 t/m 31 december 2023. Een verslag van de activiteiten met daarbij een financieel verslag zal in februari 2024 beschikbaar zijn en op deze site geplaatst worden.

Het beleidsplan voor 2023 vind je hier onder:

>> Beleidsplan (PDF)

>> Begroting 2022-2023 (PDF)

>> Begroting 2024 (PDF)

>> Financieel jaarverslag 2022-2023 (PDF)